P&O North Sea

January 1, 2020
P&O NORTH SEA FERRIES nave

P&O Ferries is een Britse rederij die voornamelijk veerdiensten exploiteert op de Noordzee en het Engelse kanaal. P&O Ferries is een dochteronderneming van Dubai Ports World. P&O Ferries is in 2002 opgericht door de fusie van verschillende P&O rederijen.

Naast een belangrijke vrachtvervoerder is P&O Ferries ook de grootste aanbieder van overtochten naar Groot-Brittannië voor passagiers: Voet-, bus- en autopassagiers hebben een keuze uit 3 routes met dagelijks 27 afvaarten ‘van en naar’ alle regio’s in Groot-Brittannië. P&O Ferries vaart vanuit het vasteland op de routes Calais-Dover, Zeebrugge-Hull en Rotterdam (Europoort en niet Hoek van Holland)-Hull.

Reportage uit 1965 over een nieuwe veerdienst van North Sea Ferries tussen Rotterdam en Hull.

P&O European Ferries[bewerken]

In 1987 - vlak voor de ramp met de Herald of Free Enterprise bij de haven van Zeebrugge - kocht P&O de European Ferries Group (ontstaan uit rederij Townsend Thoresen). De nieuwe naam van de rederij werd P&O European Ferries. Alle oranje-witte schepen van Townsen Thoresen werden overgeschilderd met de marineblauw-witte P&O huisstijl.

In 1994 huurde P&O European Ferries twee schepen van de Duitse Olau Line, welke kort daarvoor haar dienst had opgeheven. De schepen kwamen in dienst als de Pride of Portsmouth en de Pride of Le Havre en bleven in dienst tot 2005.

P&O North Sea Ferries[bewerken]

In 1997 is P&O North Sea Ferries opgericht. Tot die tijd voer rederij North Sea Ferries op de routes tussen Nederland en Engeland. De Britse P&O en de Nederlandse Nedlloyd waren beide voor een deel eigenaar van North Sea Ferries, maar eind 1996 of begin 1997 verkocht Nedlloyd haar aandelen in de rederij aan de Britse P&O. In 2002 is P&O North Sea Ferries opgegaan in P&O Ferries. De in 2001 voor P&O North Sea Ferries opgeleverde Pride of Rotterdam was het eerste schip in de vloot dat in de nieuwe kleurstelling was gebracht.

P&O Stena Line[bewerken]

In 1998 is P&O Stena Line opgericht, een joint venture van P&O European Ferries met de Zweedse concurrent Stena Line voor de exploitatie van veerdiensten van en naar Dover de route Dieppe-Newhaven. De onderneming was voor 60% eigendom van P&O en 40% van Stena Line. P&O heeft Stena Line in 2002 uitgekocht en sindsdien heet deze onderneming P&O Ferries.

Na de fusie[bewerken]

P&O Ferries is in 2002 opgericht door de fusie van verschillende P&O rederijen. Na deze fusie van alle P&O veerbedrijven (met uitzondering van P&O Irish Sea) introduceerde de reder één nieuwe huisstijl voor al haar schepen. Hierbij hoorde ook een nieuwe opschildering van de vloot, hiervoor gebruikte de rederij de in 2001 geïntroduceerde opschildering die al was toegepast op de schepen op de Noordzeeroutes.

P&O Ferries had een vloot van 31 schepen, maar die is teruggebracht naar 23 omdat P&O wilde in 2004 snijden in het aantal diensten om de verlieslijdende exploitatie weer winstgevend te maken. 4 van de 13 verbindingen zijn in 2005 gesloten.

P&O Ferries had in september 2004 6.130 medewerkers in dienst, waarvan er 2.490 aan land werkten. Het aantal medewerkers werd de afgelopen jaren met 1.550 (1.200 ontslagen en 350 overplaatsingen) teruggebracht.

Overname[bewerken]

In 2006 is het moederbedrijf van P&O Ferries verkocht aan Dubai Ports World, een in Dubai geregistreerde havenexploitant (zelf onderdeel van, een groot bedrijf uit Dubai, onder andere bekend van de Palm Eilanden). Alle havens die P&O in exploitatie had zijn van naam veranderd, naar Dubai Ports World. Van de P&O ondernemingen die op een andere manier met de zee of met scheepvaart te maken hebben (P&O Ferrymasters, P&O Ferries, P&O Maritime Services en P&O Estates) vond men dat die het sterke P&O-huismerk moesten behouden.

Voormalige[bewerken]

(lijst bevat alleen recent gesloten routes)

(gegroepeerd naar zusterschepen)

(niet alle schepen zijn eigendom, sommigen zijn gecharterd)

 • Pride of Bruges / Pride of York (Cruise Ferry)
 • Pride of Calais / Pride of Dover
 • Pride of Canterbury / Pride of Kent / Pride of Burgundy / European Seaway (de laatste alleen vracht)
 • Pride of Bilbao
 • Spirit of France & Spirit of Britain (Sistersships)
 • Norsky / Norstream (alleen vracht)
 • Norking / Norqueen (alleen vracht)
 • Norcape (alleen vracht)
 • European Endeavour
 • European Trader (alleen vracht)
 • Hoburgen / Calibur (alleen vracht)
 • Global Carrier
 • Ursine

P&O Irish Sea[bewerken]

Deze rederij, een zusteronderneming van P&O Ferries, verzorgt met vijf schepen een drietal verbindingen op de Ierse zee. Het is niet onwaarschijnlijk dat P&O Irish Sea en P&O Ferries in de toekomst verder zullen fuseren tot één onderneming.

Vloot[bewerken]

 • Norbay / Norbank (géén voetpassagiers)
 • European Highlander / European Causeway
 • Express (hogesnelheidschip)
 • Spirit of Brittain

Voormalige onderdelen[bewerken]

Behalve de rederijen die P&O in 2002 fuseerde tot P&O Ferries hebben er nog een viertal P&O rederijen bestaan.

P&O Normandy Ferries[bewerken]

P&O Normandy Ferries was de eerste P&O veerrederij. Zij verzorgde de route Dover - Boulogne. P&O Normandy Ferries heeft ook de namen P&O Short Sea Ferries en Southern Ferries gedragen, maar op de romp van de schepen stond altijd slechts P&O Ferries. P&O Normandy Ferries werd in 1985 verkocht aan European Ferries, de rederij die voer met de naam Townsend Thoresen. Deze rederij is later weer door P&O gekocht.

Pandoro[bewerken]

Pandoro was een vrachtrederij van P&O. Pandoro stond voor P-AND-O-ROro.

P&O Ferrymasters[bewerken]

Deze rederij voer van 1977 tot 2000 tussen het Britse Middlesbrough en het Zweedse Göteborg. Deze rederij opereerde verder als logistieke onderneming, waarvoor zij veel gebruik maakte van alle andere P&O verbindingen. Als logistiek bedrijf bestaat P&O Ferrymasters nog steeds, maar haar veerdienst is opgeheven.

P&O Scottish Ferries[bewerken]

Deze rederij voer voorheen tussen Schotland en de Schotse Shetland- en Orkney-eilanden. Deze veerlijnen werden gesubsidieerd door de Schotse regering. In 2002 zijn deze lijnen aanbesteed en sindsdien bestaat P&O Scottish Ferries niet meer. Nu vaart NorthLink Ferries op deze trajecten.

 • (nl) Website van P&O Ferries Nederland
 • ( (fr) Website van P&O Ferries België/Belgique
Source: nl.wikipedia.org
RELATED VIDEO
Curacao North Sea Jazz Fest - Dispatches Night One
Curacao North Sea Jazz Fest - Dispatches Night One
LEONA @ North Sea jazz - Live
LEONA @ North Sea jazz - Live
P&O north Sea Soul Cruise 3
P&O north Sea Soul Cruise 3
RELATED FACTS
Share this Post